fotografie Dirk Funhoff

aangeboden door fotografie Wim van Velzen


Schotse Fauna


 

Papegaaiduiker 1 Papegaaiduiker 2 Papegaaiduiker 3

Papegaaiduiker 4 Papegaaiduiker 5 Papegaaiduiker 6 Papegaaiduiker 7

Kuifaalscholver AlkSchapen Highland koe mos landschap

Vink Bruine Kikker 

Lunga

Schotland staat bekend om zijn landschap, de bevolking en het weer. Voor een fotograaf zijn het steeds wisselende licht en de snelle veranderingen die het landschap daarmee ondergaat net zo belangrijk. Schotland wordt er des te aantrekkelijker door. Bij vogelfotografen zijn de kust en alle zeevogels daar zeer bekend. Plaatsen als Bass Rock zijn werkelijk bedekt met vogels en van over de hele wereld komen daar fotografen op af.

Minder bekend zijn Lunga en de andere Treshnish Isles. Deze eilanden zijn eigendom van The Hebridean Trust. Deze organisatie beheert de gebieden en bewaakt hun natuurlijke en culturele waarden.
Toegang tot de eilanden is beperkt. Je moet ze bezoeken met tour operators die toestemming hebben van de Trust. Op Lunga leven en broeden meer dan duizend paar papegaaiduikers, duizenden zeekoeten en kleinere aantalen kuifaalscholvers en alken. Omdat de eilanden onbewoond zijn en de grootst aanwezige zoogdieren konijnen (en verder geen roofdieren) zijn deze vogels bepaald niet schuw. Ze kunnen goed benaderd worden, en met enig geduld kun je echt in de buurt komen.

De foto's zijn gemaakt tijdens een bootreis naar Lunga in juni 2003. In die tijd van het jaar zijn de papegaaiduikers nog aan het broeden in hun holen. Er zijn nog geen kuikens en de ouder die niet broedt, kan rustig gaan zonnen. Later in de maand, als de kuikens zijn uitgekomen, vliegen de ouders de hele dag heen en weer om zandaaltjes te vangen voor hun jongen.


West Highland Way

De West Highland Way, een lange afstandswandeling van Glasgow naar Fort William, is een van de meest spectaculaire routes door de prachtige delen Schotland. Het is niet de beste manier om dieren tegen te komen. Daarvoor lopen er teveel mensen en de kans om zeldzaam wild tegen te komen zijn dan ook klein. Maar naar de meest overvloedige vertegenwoordigers uit het dierenrijk in Schotland, schapen en koeien, hoef je niet speciaal op zoek te gaan!

Deze foto's zijn gemaakt tijdens een wandeltocht eind mei 2003.
Mijn fotografie

Ik ben begonnen met de fotografie door op vakantie foto's te maken, om te laten zien waar ik geweest was en wat er gebeurde. Fotografie werd een middel om mijn omgeving vast te leggen: landschap, dieren, planten, mensen, huizen etc.
Nu is het de uitdaging om mijn foto's ook beschikbaar te maken voor anderen. Iedere foto is slechts een opname van de werkelijkheid, gezien door mijn ogen. Alleen door mijn ogen? Sommige stukjes van de tijd worden van een drie dimensionale werkelijkheid, compleet met bewegingen, geluiden, geuren en emoties tot een twee dimensionale beeld gemaakt, alleen maar visueel. De betekenis en de boodschap zijn duidelijk zichtbaar voor mij - maar ook voor iemand anders? Ik probeer om meer te laten zien dan een 2D plaatje van de schoonheid en de emoties van deze momenten, maar dat blijft een hele worsteling.

Foto's maken van dieren hebben nog een aantrekkelijk kant voor mij. Het zoeken, benaderen en uiteindelijk fotograferen van een onderwerp (zonder het te storen!) is een aangename ervaring op zich. Het wordt nog meer waard, als de foto's mooi blijken te zijn.

Vanwege mijn onderwerpkeus gebruik ik totnogtoe een kleinbeeld camera systeem (Nikon), alhoewel ik op het moment naar digitaal neig.
Ik maak met plezier gebruik van de uitvinding van VR (beeldstabilisatie), maar draag ook een carbon-fiber statief mee op mijn wandeltochten. Ik fotografeer vooral tijdens mijn vakanties, maar momenteel verken ik ook meer en meer mijn eigen omgeving.
Deze tocht was de eerste naar Schotland - maar zeker niet de laatste!


Contact:
Dirk Funhoff, Mannheim, Germany