fotografie Wim van Velzen - landschap


Isle of Arran


Glen Rosa 1 grote versie Glen Rosa 2 Glen Rosa 3

Glen Rosa 4 Glen Rosa 5 Glen Rosa 6

Brodick 1 Brodick 2 Imachar

Kildonan Blackwaterfoot 1 Blackwaterfoot 2 Blackwaterfoot 3

Machrie Moor 1 Machrie Moor 2Het eiland Arran, gelegen tussen de lange zuidwestelijke arm van Knapdale en de laaglanden, wordt vaak Schotland in het klein genoemd. Het noordelijke deel is ruig en schraal als de hooglanden, terwijl het zuiden het plattelandskarakter draagt van de laaglanden.
Het eiland meet zo'n 30 bij 20 km en het wegenstelsel laat zich kort omschrijven als een 8: een rondweg met een weg die midden door het eiland loopt. De wegen lenen zich erg goed voor fietsen - wat dan ook veelvuldig gebeurt.
Rond de hoogste berg, de Goat Fell (874m) wordt veel geklommen - maar voor de minder ambitieuze buitensporter is een gewone wandeling al een fantistische ervaring: daar zorgen enkele autoloze glens wel voor.

Door de ligging - snel bereikbaar vanuit de grote steden - is Arran erg in trek bij toeristen, vooral van het soort dat de natuur weet te waarderen, als je er maar wat bij te drinken hebt. Of te golfen natuurlijk.
Toch is het niet moeilijk om de drukte van je af te schudden, al zul je je er niet snel verlaten voelen.

Een must see zijn de zeehondenkolonies in Brodick Bay (bij Merkland point, net ten noorden van Brodick) en bij Kildonan in het zuiden. Ze zijn behoorlijk gewend aan mensen, zonder dat ze om een koekje komen bedelen.

Van een andere orde, maar niet minder opvallend, zijn de prehistorische monumenten bij Machrie. Het blijft een fascinerende gedachte dat die stenen duizenden jaren geleden al duizenden jaren overeind gehesen zijn.