fotografie Wim van Velzen - landschap


de duinen bij Katwijk


Katwijk 1 Katwijk 2 Katwijk 3 Katwijk 4

Katwijk 5 Katwijk 6 Katwijk 7

Katwijk 8 Katwijk 9 Katwijk 10 Katwijk 11

Katwijk 12 Katwijk 13 Katwijk 14Katwijk 15 Katwijk 16

Katwijk 17 Katwijk 18 Katwijk 19

Katwijk 20 Katwijk 21 Katwijk 22 Katwijk 23

Katwijk 24 Katwijk 25 Katwijk 26
Eerlijk gezegd vind ik de duinen maar een raar landschap. Niet dat er zand ligt langs de kust en dat daar door de wind heuveltjes van worden gemaakt. Nee, ik vind vooral de kleuren zo vreemd. Bruin in allerlei tinten, sombere struiken en soms hel fluoriscerende mosjes, die ik om de een of andere reden nooit mooi op de foto krijg.
Ik ben duidelijk geen echte Kattuker.

Allemaal nog niet zo'n punt - aparte kleuren zijn wel aantrekkelijk. Maar al die lelijke paaltjes met prikkeldraad, die enorme overvloed aan paadjes (en wandelaars - kom nooit bij mooi weer op zondag in de Katwijkse duinen; Hoog Catherijne is er rustig bij). En dan nog allerlei putten, meetlatten en pompen van het waterleidingbedrijf.
Bovendien komen er zo'n 20 vliegtuigen per uur vrij laag over.

Jarenlang heb ik dan ook niet veel foto's in de duinen gemaakt. Ik kon er niets mee. Een enkele dia was wel aardig, maar ik kwam als het ware niet in het landschap.


Onder invloed van mijn eigen artikelen (dat het landschap een geschiedenis heeft, en dat je dat ook in beeld kan brengen), besloot ik het er niet bij te laten zitten.
Op een mooie dag in oktober, op een nog rustige morgen, ben ik het duin ingegaan en gewoon alles gefotografeerd wat me als karakteristiek en typerend opviel. Erg veel herfstkleuren waren er niet, maar alles was wel vriendelijk.

Een drie maanden later had het behoorlijk gesneeuwd, althans voor Katwijkse begrippen. Al vroeg het duin in (dat is in januari nog vrij laat!) en me laten verwennen door al dat prachtige wit en die heldere hemel. Letterlijk schitterend.


Het heeft enige tijd geduurd, maar ik begin ze mooi te vinden!