fotografie Wim van Velzen - landschap


Co. Sligo


Carrowkeel 1 Carrowkeel 2

Carrowkeel 3 Carrowkeel 4 Carrowkeel 5

Carrowmore Knocknaree Carroweden

Sligo 1 Sligo 2 Sligo 3 Sligo 4

Inishcrone 1 Inishcrone 2Sligo is voor mij onlosmakelijk verbonden met de prehistorie - en met een uitstekende pizzeria in Sligo stad, maar dat is een ander verhaal.
Sligo heeft zelfs voor Ierse begrippen een hoge dichtheid aan prehistorische monumenten, waaronder Queen Maeve's Grave, Carrowmore - goed bereikbaar - en Carrowkeel. Die laatste is ronduit moeilijk te bereiken (aan het eind van de weg door het behang, doorrijden tot de grote eik en dan nog een eindje door het gras), maar het is de moeite zeker waard. Waar elders kun je op je gemak 5500 jaar oude graven inkruipen? En dat zonder fish & chips tenten of zelfs maar de verplichte ansichtkaartenkiosk!

The Ox Mountains verdienen ook een speciale vermelding. Niet spectaculair hoog of bijzonder, maar heerlijk rustig en omgeven door rustiek boerenland. En erg aardige mensen - maar ja, waar niet in Ierland?
De beste manier overigens om aardige mensen te ontmoeten, is hopeloos verdwalen en vervolgens jezelf klem rijden. Zodra je naar je kaart wilt grijpen, stopt er iemand voor je om te vragen of ze kunnen helpen. En dat het 'fine weather' is. En dat als je zo zou rijden, je ook nog een kijkje kunt nemen bij...

Dat klinkt allemaal alsof de tijd er heeft stil gestaan, maar dat heeft het nadrukkelijk niet. Heel Ierland is de laatste jaren opnieuw in de verf gezet, wegen zijn verbreed en er is veel nieuwbouw gepleegd. Knap is dat de huizen nooit het idee van teletijdmachines geven - ze passen goed in het landschap en zijn niet protserig.
De Ieren vinden zelf overigens wel dat ze gestrest raken van alle welvaart. Was iedereen in Nederland maar zo gestrest, dan zou het aantal hartaanvallen aardig dalen.

Sligo zelf is een aardig stadje, met een prima pizzeria - of zei ik dat al? De moeite waard is vooral de abdij in het centrum, die verhoudingsgewijs goed bewaard is gebleven. En in het algemeen weinig drang om er zo hip mogelijk uit zien. Niet door de zoveelste moderne winkelcentrum en parkeerplaats stad te willen zijn en niet door de historische plaats te zijn 'waar de tijd heeft stil gestaan'.
En gelijk hebben ze.