fotografie Wim van Velzen - landschap


Sunart & Kingairloch


Ardgour Glen Tarbert Resipole 1

Camuschoirk 1groot Glenborrodale 1 Glenborrodale 2 groot Resipole 2

Resipole 3 Camuschoirk 2 Camuschoirk 3 Camuschoirk 4

Camuschoirk 5 Camusnacroise 1 Camusnacroise 2Het gebied rond Loch Sunart (net boven Mull) is een uithoek zoals ik ze graag zie. Verspreid liggende dorpjes te midden van uitgestrekt berg en merenland. Zeearmen die zich einden het land in draaien.
Wat dit gebied voor mij vooral bijzonder maakt, zijn de restanten oorspronkelijk eikenbos - na eeuwenlange druk, nu deels
beschermd door de Forestry Commission.

Door de ligging aan zee zijn deze bossen eigenlijk kleine regenwouden. De eiken zijn overal begroeid met korstmossen, varens en klimop-varianten. Varen, veen en rosten vormen de bodem. Kleine stroompjes werken zich een weg naar zee.

In schril contrast hiermee zijn de achterliggende heuvels richting Loch Shiel volgeplant met dennebomen, dennebomen en dennebomen. Rij na rij, vak na vak. Als een perceel gekapt is, heeft het landschap nog het meest weg van de omgeving van Orthanc na de rampzalige plannen van Saruman. Sowieso doet Schotland me denken aan 'The Lord of the Rings' (ja, al tijden voor de film), maar dat is nu een ander chapiter.