fotografie Wim van Velzen - landschap


de Gelderse Vallei


Stoutenburg 1 Stoutenburg 2 Stoutenburg 3 Stoutenburg 4

Erica 1 Erica 2 Erica 3

Erica 4 Erica 5 Erica 6 Erica 7

Erica 8 Erica 9

Erica 10 Erica 11 Erica 12


Achterveld 1 Achterveld 2 Achterveld 3 Achterveld 4

Erica 13 Erica 14 Erica 15

Erica 16 Erica 17 Erica 18
Erica 19 Erica 20 Erica 21 Erica 22De Gelderse Vallei. Land waar ik ben opgegroeid, waar ik meer kilometers gefietst heb en meer film verschoten per vierkante kilometer dan waar ook.
Land van velden, maïsakkers, varkensschuren en kippenmest. Land van rijtjes bomen, rommelige stukjes natuur, natte hei en ernstige agrarische vervuiling.

Het stuk waar ik steeds naar terugga en wat alle mooie kanten in zich verenigt, is landgoed Erica (tussen Barneveld en Terschuur, aan de Kallebroekerweg). Natte hei, ondergelopen velden, kronkelende beekjes. Koeien, mais en dan weer stukken bos; kikkers, hagedissen en zonnedauw. Geweldige afwisseling, niks geometrisch, natuur en boerenleven zijn hier vergroeid.
Statig zijn de bomenlanen achter Stoutenburg. Verscholen boerderijen en schichtige reeën. Waarom ben ik toch in die randstad gaan wonen?

De zon die de ochtendnevel verdrijft, het patroon van de jonge groene scheuten maïs, de kleuren van de zonsondergang. Ik heb het talloze malen gezien op de fiets naar school of later onderweg naar mijn ouders - en zo weinig foto's gemaakt. Telkens neem ik mezelf voor er weer heen te gaan en al die grandioze beelden in mijn hoofd om te zetten in foto's.