fotografie Wim van Velzen - landschap


Co. Wicklow


Glen of Imail groot Dunard 1 Dunard 2

Donard 3 Donard 4 Donard 5 Donard 6

Glendalough 1 Glendalough 2 Glendalough 3

GlenmalurDe Wicklow Mountains (tot een meter of negen honderd hoog) beginnen waar de zuidkant van Dublin ophoudt. Net ontsnapt aan de drukte van de stad en de hoofdweg naar het zuiden, ervaar ik de opmerkelijke rust er als zeer weldadig.
Het hele gebied nodigt uit tot wandelen, fietsen en vooral kijken en de rust inademen. De heuvels zelf zijn heel afwisselend met groene dalen, lieflijke dorpjes en winderige, kale hooglanden.

Erg bekend, en dus erg druk bezocht, is Glendalough: een van de eerste kloosters in Ierland. Het mooiste vond ik de begraafplaats. De oude en nieuwe stenen tussen de kerkgebouwen en de hoge ronde toren geven een duidelijk gevoel van continuïteit. Er is geen breuk tussen het antieke verleden en het heden - het leven (en sterven) is al die tijd gewoon doorgegaan.
Ondanks de drukte doet het geheel rustgevend aan. Misschien ook wel door de ligging tussen de heuvels en de twee meren, waar de plaats zijn naam aan te danken heeft.
Toch wil ik toch nog wel een keer om 8.00 a.m. terugkeren, het liefst in het najaar als de bomen verkleuren.

Het plaatsje Donard heb ik in het bijzonder ervaren als een typisch Iers plaatsje, met zijn kerken, pubs en de general store. En Maria in het midden - of duidt het bordje For sale aan dat ook hier de tijden veranderen?
Het geheel straalt een benijdenswaardige rust uit - al denkt de plaatselijke jeugd daar wellicht anders over...