fotografie Wim van Velzen - landschap


Argyll


Skipness, Kintyre Kilchurn Castle 1 groot Kilchurn Castle 2

Auchindrain 1 Auchindrain 2 Auchindrain 3

Auchindrain 4 Auchindrain 5 Auchindrain 6

Ford 1 Ford 2 Gallachoile 1 Gallachoile 2

Kilmartin 1 Kilmartin 2

Eridine, Loch Awe Lochgilphead 1 Lochgilphead 2 Connol

Stalker Castle1 Stalker Castle 2

Oban1 Oban 2Argyll is zeg maar het zuidwesten van de Schotse Hooglanden. Het is een stuk van het land dat niet onmiddellijk opvalt. Geen hoge bergen, geen majesteitelijke eilanden.
Als je de tijd ervoor neemt, is het echter meer dan de moeite waard. De schoonheid is wat subtieler, maar zeker net zo bijzonder. Vriendelijke dorpjes, fraaie meren, waaronder het prachtige Loch Awe en heel veel verleden.

Het gebied rondom Kilmartin staat en ligt letterlijk vol overblijfselen van het verleden. Staande stenen, hunebedden, bijzondere middeleeuwse grafstenen. Wat verder weg liggen kastelen en kapeletjes in overvloed.
Een bezoek waard is het archeologisch museum in Kilmartin zelf. En niet alleen als het regent!

Nu ik toch tips voor de leukste uitjes geef: in Inverary is een heel leuk Inverary Jail Museum, met alles wat je altijd al wilde weten over het leven in een gevangenis. Bijzonder goed opgezet.
Meer over het leven van de niet-criminele burgers is te zien in Auchindrain, een oude
township met authentiek ingerichte boerderijen uit de jaren 1900-1930. Zeker een bezoek waard!

En ach, wat is er mooier dan zomaar een weggetje afrijden tot het schiereiland vanzelf er de brui aangeeft. Uitzichten over zee, de intense rust. Zo maar zitten en alleen schapen en meeuwen horen.