fotografie Wim van Velzen - landschap


Breadalbane

1999 en 2003


Tyndrum 1 Tyndrum 2 Glen Orchy 1 Glen Orchy 2

Tyndrum 3 groot Tyndrum 4 Tyndrum 5 Tyndrum 6
Tyndrum 7 Tyndrum 8
Ben Lawers 1 Ben Lawers 2 Ben Lawers 3

Ben Lawers 4 Ben Lawers 5 Ben Lawers 6

Glen Lyon 1 Glen Lyon 2Balquhidder 1 Balquhidder 2 Balquhidder 3 Strathyre

Killin 1 Killin 2

Killin 3 Killin 4 Killin 5

Killin 6 Killin 7

Achmore 1 Achmore 2 Achmore 3 Achmore 4Breadalbane ligt op de grens van de hooglanden. Iets verder naar het oosten liggen de stadjes van Perthshire, naar het zuiden kom je terecht in de romantische Trossachs. Het is van ouds het land van veerovers en outlaws. Afgezien van Rob Roy memorabilia merk je daar nu niet veel meer van - er loopt nu meer vee dan rovers.

Het gebied is minder gecultiveerd en minder geteisterd door al dan niet golfende toeristen dan de Grampians: een gebied met prachtige glens en veel stilte zodra je de hoofdwegen ook maar even achter je kunt laten. Het doet zijn naam, van het Gaelic Braghad Albainn, hoge deel van Schotland, dan ook eer aan.

Zelf vind ik Glen Lyon en het Ben Lawers gebied het fraaist. Formeel is dit weliswaar Perthshire, maar het vormt een geheel met Breadalbane.
Als ik hier verblijf, komen allerlei gedachten en dagdromen over wonen in Schotland onmiddellijk naar boven. Misschien toch wel erg rustig...

Een deel van Ben Lawers is afgezet tegen overbegrazing door schapen en herten. Daar krijgen allerlei planten en beestjes weer een kans om zich te ontwikkelen. En dat doen ze! Mooi zijn ook de korstmossen die hele landkaarten vormen in allerlei vormen en kleuren.

De camping van Tyndrum is een andere favoriet. Je loopt zo het bos in of een stukje de West Highland Way op. Of je bouwt een dammetje in de rivier. Of je gaat zo maar wat luisteren naar het eindeloos ruisen van het water.


Ook in de winter is het gebied zeer de moeite waard. De bergen rijzen er tot boven de 1000 meter, er ligt dan ook altijd wel ergens sneeuw. En als de sneeuwt smelt, worden de stromen groots en meeslepend...