fotografie Wim van Velzen - landschap


the Trossachs


Callander 1 Callander 2 Callander 3 Callander 4

Callander 5 Loch Lubnaig

Loch Venachar 1 Loch Venachar 2 Loch Venachar 3 Loch Venachar 4

Loch Achray Achray Forest 1 Achray Forest 2

Inversnaid 1 Inversnaid 2 Inversnaid 3

Coilantogle 1 Coilantogle 2

Falls of Leny 1 Falls of Leny 2 Rowardennan ForestWie the Trossachs noemt, heeft het over de zuidkant van de centrale hooglanden, het gebied rond Callander en Aberfoyle dat als hoogtepunt van romantiek en verleden geldt.
Koningin Victoria was er dol op. En daarmee was het tot voor kort in mijn ogen veroordeeld.

Het is er namelijk 's zomers enorm druk met alle toeristen. Het ligt lekker dicht bij de steden, er is het prachtige Queen Elisabeth Forest Park en het lieflijke Loch Katrine. Met stoomboot! En overal duikt de naam op van de legendarisch veerovende held Rob Roy.
Wie 's zomers door Callander reist, weet wat drukte inhoudt. Rijen mensen, talloze snuisterijen, ansichtkaarten en snacks. Toegegeven, zelfs dan is het niet onsympathiek, maar wel veel te druk.

Ons bezoek tijdens kerst was aangenamer. Het plaatsje had allang haar rust weer hervonden, zonder in coma te raken. Alle winkels waren nog open, het personeel vriendelijk.

The Trossachs gaven er blijk van dat ze inderdaad het bezoeken waard zijn. De winter bracht niet alleen sneeuw, maar ook prachtig gedempte kleuren, een palet van rood, bruin en geel. De bossen, waaronder veel loofbos, wil ik graag nog eens een keer komen bekijken.
Weet je wat, dan doen we meteen het stoomboottochtje over Loch Katrine.