fotografie Wim van Velzen - landschap


Glen Coe


Glen Coe 1 Glen Coe 2 Glen Coe 3 Glen Coe 4 groot

Glen Coe 5 Glen Coe 6 Glen Coe 7 Glen Coe 8
Glen Coe 9

Ballachulish 1 Ballachulish 2
Ballachulish 3
De A82 is een van de hoofdwegen in Schotland - zij verbindt het noordwesten met het verstedelijkte midden van Glasgow en Edinburgh. Het is tevens een van de mooiste routes door de Schotse hooglanden.

Als je richting het noordwesten gaat, kom je voorbij Bridge of Orchy op het prachtige Rannoch Moor, waarnaar de weg zich opeens door de Pass of Glencoe heen moet wurmen. De bergen zijn zo stijl, omgeven door wolken en watervallen dat het geen enkele moeite kost om de drukte van de weg te vergeten.

Wat hoger dan de A82 zijn delen van de oude Military Way te zien, zoals aangelegd door General Wade, begin 18e eeuw. Deze weg en een aantal forten, waaronder Fort William, waren bedoeld om de woeste Hooglanden beter te kunnen controleren.
In ieder geval een sympathiekere manier dan wat in 1692 in Glen Coe plaatsvond! Toen werden op een onduidelijk bevel van de koning Willem (inderdaad, onze stadhouder Willem de Derde) tientallen leden van de plaatselijke MacDonald clan werden afgemaakt. Anderen wisten te vluchten, maar kwamen om in de sneeuw en kou van die februarimaand. De moord werd nota bene uitgevoerd door leden van een naburige clan, toen ze al meer dan een week gastvrijheid hadden genoten van hun slachtoffers.
In het nabije Visitor Centre is van alles te lezen en ervaren van dit Glen Coe Massacre - evenals van de geschiedenis van het Glen, de bewoners en bergsport.

Het dorpje Glencoe heeft maar liefst twee stores en een geweldige tearoom: Mattheson's. Regen biedt een mooi excuus om er wat vaker binnen te wippen, maar sowieso aanbevolen. Wat zou een Schotse vakantie zijn zonder de warmte van thee en gemoedelijkheid?

En als het weer droog wordt nog even naar het westen, naar Ballachulish. Uitzichten over de bergen achter Loch Linnhe, naar Moidart, Kingairloch en andere plaatsen waarvan de naam alleen al de geur van whisky met zich meebrengt.
Aanbevolen - maar dat begreep je al.