fotografie Wim van Velzen - landschap


Wester Ross (2000)


Loch Loyne Druimbuie 1 Druimbuie 2 Inverasdale

Plockton Diabaig 1 Diabaig 2

Shieldaig 1 Shieldaig 2 Big Sands 1 Big Sands 2

Shieldaig 3 Shieldaig 4 Shieldaig 5

Kinlochewe 1 Kinlochewe 2 Kinlochewe 3 Kinlochewe 4

Victoria Falls 1 Victoria Falls 2 Victoria Falls 3Wester Ross: land van kleine dorpjes en haventjes tegen een achtergrond van de kale Torridon Mountains. Her en der nog prachtige stukken bos - overblijfsels van het Caledonian Forest dat eens bijna heel Schotland bedekte.

De kust is prachtig; baaien, schiereilanden en overal zicht op kleinere en grote eilanden in de verte. Zelfs als fish farms het aanzicht van de sea lochs vervuilen, blijft het een gebied vol ruimte en rust. Zo maar zitten en kijken hoe de vloed opkomt of hoe eb de bootjes drooglegt.

Altijd mooi zijn de tapijten van korst en andere mossen op de rotsen vlak langs de kust. Kleine heideplantjes hebben zich vastgeklemd op de meest onmogelijke plaatsen. Wat is het toch mooi als de natuur gewoon maar wat aanrommelt. Geen planning, geen lange termijn visie - maar ondertussen.

De bossen tussen Ben Eighe en Loch Maree zijn een ander hoogtepunt. Dit stuk benadert nog het meeste het oorspronkelijke Caledonian Forest, vooral bestaand uit pijnbomen, varens en struiken op de bodem. Open stukken bieden allerlei plantjes ruimte om hun pracht te tonen - en hagedissen om even in de zon te gaan zitten.