fotografie Wim van Velzen - landschap


Co. Clare: the Burren


Caherconnell 1 Caherconnell 2 groot Caherconnell 3

Caherconnell 4 Caherconnell 5 Fanore 1 Fanore 2

Caherconnell 6 Caherconnell 7 Caherconnell 8

Caherconnell 9 Caherconnell 10

Corcomroe Abbey 1 Corcomroe Abbey 2 Corcomroe Abbey 3

Toomaghera Kilfenora 1 Kilfenora 2 Kilfenora 3Ierland staat bekend als het groene eiland, maar The Burren (van het Keltische Boirrean: rotsig land) lijkt van een afstand vooral grijs. Dat komt door het kalkgesteente, dat overigens in de avond een paarsige tint aan kan nemen.

Een commandant van Oliver Cromwell klaagde 'het is een hard land, geen water om een man in te verdrinken, geen boom om hem te hangen en geen grond om te begraven.' Niet direct mijn eerste zorg als ik ergens ben, maar het geeft heel aardig aan hoe het eruit ziet.
Toch is het absoluut niet troosteloos. Zodra je het gebied induikt blijkt het te barsten van de vitaliteit: overal tussen de kalkrotsen groeien de prachtigste bloemen, met de talloze orchideeën als hoogtepunt. Soms lijken de planten de rotsen geheel te bedekken, dan weer kunnen ze maar nauwelijks een likje groen op het gesteente toveren.

Blijkens de vele vele prehistorische graven en ringforts was The Burren al vroeg in trek als woongebied. Opmerkelijk zijn ook de oude kerken en abdijen, opgetrokken uit de grijs-paarse stenen uit het gebied. De muren lijken zo uit de omgeving gehakt.
Nog steeds liggen de huizen tamelijk verscholen in het landschap, terwijl - getuige de vele muurtjes - de boeren tussen de stenen een bestaan proberen te vinden.