fotografie Wim van Velzen - landschap


Co. Clare: de kust


Murroogh 1 groot Murroogh 2 Murroogh 3

Murroogh 4 Murroogh 5

Murroogh 6 Murroogh 7 Murroogh 8

Murroogh 9 Murroogh 10

Murroogh 11 Murroogh 12 Murroogh 13 groot

Craggagh 1 Craggagh 2 Craggagh 3 Craggagh 4

Ailladie 1 Ailladie 2 Ailladie 3

Cliffs of Moher 1 Cliffs of Moher 2 Cliffs of Moher 3 Cliffs of Moher 4 groot

Fisherstreet 1 Fisherstreet 2 Fisherstreet 3 Fisherstreet 4Eigenlijk is het onzinnig onderscheid te maken tussen The Burren en de aangrenzende kust.Terwille van het aantal foto's toch maar gedaan.

'Wanneer het weer je niet bevalt, wacht dan vijf minuten'. Als ergens dit Ierse gezegde opgaat dan hier! Continu dienen zich nieuwe wolkenformaties aan. Prachtige lichtstemmingen ontstaan in enkele momenten en zijn ook zo weer helemaal gewijzigd. De rotsen lichten met steeds andere kleuren op.

Een bijzonder mooi stuk van The Burren is het duingebied tussen Fanore en Black Head. Daar kronkelt tevens de enige rivier van het gebied, the Caher (eigenlijk meer een beek), zich over het strand een weg naar zee. Verder steile duinhelling en vlakke kalkstenen platen, uitlopend op een zandstrand waar de vlakke rotsen en het water hun strijd leveren.

Verder naar het westen wordt de kust steeds hoger, met als climax de Cliffs of Moher. Daar torenen de kliffen meer dan twee honderd meter boven de Oceaan. Op zijn mooist als het avondlicht reliëf geeft. Zeevogels glijden onder je op de thermiek en brengen hun krijsend kroost een vers maal vis.

De Aran Isles zijn vanaf de hele noordkust goed te zien en geven bij een beetje nevelig weer het idee of ze zo weer weg kunnen zwemmen. Net als die dolfijn overigens, die als zich los van zijn school graag mag laten begeleiden door snorkelende mensenkinderen.
Om met mijn vrouw te spreken: 'ze bestaan dus echt'. Dolfijnen dan natuurlijk.