fotografie Wim van Velzen - landschap


Isle of Skye (1999)


The Storr 1 groot Lealt

Lower Ollach groot Portree 1 Portree 2

Loch Fada The Storr 2 groot Elishader 1 Elishader 2

Elishader 3 Elishader 4 Elishader 5

Staffin Trumpan Lusta 1

getijdenpoel 1 getijdenpoel 2

Lusta 2 Lusta 3 Lusta 4

Dunvegan 1 Dunvegan 2 Dunvegan 3An t-Eilean Sgitheanach, eiland van de vleugels, is de treffende Gaelic naam. Het hele eiland Skye bestaat uit schiereilanden, met de Cuillins als ruggengraat. Iedere vleugel heeft zijn eigen karakter, van het lieflijke Sleat in het zuidwesten tot de steile kliffen van Trotternish in het noordoosten.

Vr de Clearances was dit ruige gebied met tienduizenden bewoners dicht bevolkt - nu zijn het er nog een kleine 9000, verspreid over vele dorpen. Een aantal openlucht musea brengt het verleden prachtig tot leven en stelt je als bezoeker de vraag of de dubbelbrede EU-gesubsidieerde wegen wel zo'n verbetering zijn. Maar dat is natuurlijk makkelijk praten als toerist op zoek naar rust en oorspronkelijkheid.

Op de een of andere manier is altijd mooi weer geweest tijdens mijn bezoeken aan Skye - maar er zijn genoeg verhalen over regen die alle zicht en vrolijkheid beneemt.
Maar als het mooi weer is, is het geweldig:de helderste vergezichten naar het vasteland of de altijd lokkende Outer Hebrides of Rhum en Eigg. Scherp tekenen zich de contouren van the Storr af tegen de omgekeerde kielen van de Cuillins.

En dan nog dit: een eiland hoor je niet per brug te bereiken. Vermijd die prijzige tolbrug en neem het veer tussen Glenelg op het vasteland en Kylerhea. Een belevenis op zich en je komt dan vlak langs de brochs van Glenelg en het otterstation van Kylerhea.