fotografie Wim van Velzen - landschap


Ardnamurchan & Moidart


Acharacle 1 Acharacle 2 Branault

Ardtoe Glenbeg Ardslignish Kilchoan

Point of Ardnamurchan 1 Point of Ardnamurchan 2 Point of Ardnamurchan 3

Mingary 1 Mingary 2 Point of Ardnamurchan 4 groot

Castle Tioram 1 Castle Tioram 2 Castle Tioram 3 groot Castle Tioram 4

Castle Tioram 5 Castle Tioram 6 Castle Tioram 7Ardnamurchan: 'almost an island', zoals ze zelf zeggen. En inderdaad, via smalle weggetjes maar nauwelijks verbonden aan het vasteland. Bijna overal uitzichten over de zee. Eilanden, heel veel eilanden te zien, sommige wel 50 mijlen uit de kust.

De Point of Ardnamurchan, met zijn vuurtoren, is het meest westelijk punt van het Britse vasteland. Toch maar goed dat het een schiereiland is, anders had het deze kwalificatie misgelopen!
En bovendien naar mijn ervaring een punt met vaak de prachtigste opklaringen. Terwijl de wolken boven het vasteland hangen, speelt het blauw van de lucht hier samen met dat van de zee. Coll en Tiree lichten op in het middaglicht. Een zeilboot koerst loom naar Rum.

Een ander magisch punt is Castle Tioram in Moidart, even boven Acharacle. Het moet een van de weinige vijfhoekige kastelen zijn, vastgeklonken op een rotspunt in zijn eigen baai. Dat moet leuk wonen zijn geweest - als je niet werd belegerd natuurlijk.
Het kasteel wordt in ieder geval niet platgelopen door bezoekers, hoewel er altijd wel een paar mensen aan het klauteren zijn. Of natuurlijk krabbetjes zoeken op het drooggevallen wad.