fotografie Wim van Velzen - artikelenboekhouden

evaluatie van drie weken landschapsfotografie, zomer 2005


Cnip

In 2003 heb ik voordat we op reis gingen, eerst doelen gesteld bij mijn landschapsfotografie van die zomer. Mijn doelen en bevindingen heb ik opgeschreven in Boekhouden, evaluatie van twee landschapsfotografie. Dat beviel goed, dus met de winter van 2003 heb ik hetzelfde gedaan: Every morning is different, een reis naar Schotland (kerst 2003).
Dit proces van doelen stellen, fotograferen en dan goed evalueren, is van mij van groot belang gebleken. Op die manier prikkel ik mezelf om mijn werk te blijven verbeteren en nieuwe wegen in te slaan.

Door onze verhuizing van Katwijk naar Veenendaal hebben we in 2004 Nederland niet verlaten - nu in 2005 zijn we zo gelukkig geweest opnieuw Schotland te kunnen bezoeken. Het meer lopende verhaal van onze reis vind je hier: 'You must have a good marriage...' . Dit artikel is toegespitst op de fotografie sec.doelen

Voordat ik mijn doelen voor 2005 geformuleerd heb, heb ik uiteraard eerst eens gekeken naar de conclusies van zomer 2003:

Doelen voor zomer 2005

De voorgenomen reis

We zijn met z'n vieren: voor het eerst gaat Teun mee (een half jaar oud), evenals onze zoon Klaas (7 jr) en Marleen & ik. Omdat de kleine nogal wat rusttijd nodig heeft, zal ik vooral tussen 6 en 10 's ochtends en in de avond mijn fotografische gang kunnen gaan.
In plaats van onze trouwe Renault 19 reizen we onze nieuwe, ook al weer vertrouwde Renault Kangoo: meer ruimte, wat met de extra passagier wel mag! Voor de overnachtingen kiezen we opnieuw voor eenvoudige campings met weinig faciliteiten.

We hebben zo'n drie weken de tijd, met als reisdoel een aantal noordwestelijke eilanden: het dubbeleiland Lewis & Harris en Skye, beide ongeveer zo groot als Noord-Holland, maar dan met 20.000 respectievelijk 8000 inwoners!
De eilanden waar we heen gaan kennen weinig tot geen bosgebied - ik zal me dus toeleggen op de kust en anderzijds wat vaker een beinn oplopen voor het wijdere uitzicht. Er zijn meer prehistorische monumenten dan pittoreske stadjes of zoetige kasteeltjes.

Onderweg zal ik weer talloze kaarten, boeken met local information en literatuur over natuur, cultuur en geschiedenis aanschaffen, met dit jaar nadruk op Gaelic en het Keltisch christendom.


middelen

Was in 2003 nog het grote nieuws dat ik was overgegaan van de Bronica EC op de Rollei 6008, dit jaar voel ik mij vooral genoopt uit te leggen waarom ik nog steeds (sic!) niet digitaal werk. In het kort:

Maar ik moet toegeven: het idee dat je in lastige situaties even een histogram kunt bekijken is toch wel aanlokkelijk. Anderzijds is bracketen natuurlijk makkelijk genoeg gedaan.tussen hoop en vrees

Als ik deze regels schrijf, zijn we net enige dagen thuis. De films zijn ter ontwikkeling opgestuurd - nu nog wachten op terugkomst. Behoorlijk spannend, alhoewel ik voor mijn gevoel al tamelijk goed kan inschatten hoe het gegaan is. Een digitale workflow zou natuurlijk sneller resultaat hebben laten zien!

Dit soort onscherpte is je loon als je een lens uit je klauwen hebt laten vallen... Zonder op de details van de reis zelf in te gaan, kan ik alvast melden dat de fotografie in hoge mate werd beÔnvloed door twee, of eigenlijk drie, zaken. Allereerst het matige weer. Zeker de ochtend en avonden, waarin je vaak het mooiste licht hebt, waren grauw en dicht bewolkt. We hebben nauwelijks spectaculaire lichtshows meegemaakt, op wat felle opklaringen overdag na. Tamelijk frustrerend wanneer je weet dat je in een prachtig landschap bent, maar het licht het compleet laat afweten.
Het tweede was dat op tweederde van de reis mijn bril stuk ging. Het enige waar ik op terug kon vallen, was een zonnebril in ongeveer mijn eigen sterkte, maar met afwijkende cilinders. Lastig werken en een goede les om ook dat stukje optiek in tweevoud mee te nemen. Inmiddels heb ik twee identieke brillen!
Daarnaast ben ik zo handig geweest om halverwege de reis de 40mm uit de tas te laten vallen. Alhoewel de achterlensdop de grote klap heeft opgevangen, kwamen een paar dagen later twee diafragmalamellen los te liggen en allicht liggen de lensgroepen niet meer helemaal waar ze horen. Rather annoying ... and very stupid!

Dat gezegd zijnde - het landschap van de eilanden was vaak overweldigend mooi. Wijds en ruig, met onstuimige weer en een even onstuimige geschiedenis.
Meer dan andere jaren hebben we veel contact gehad met de plaatselijke bevolking. Een baby, slecht weer en niet al te veel toeristen droegen hiertoe zeker bij, evenals een beetje Gaelic (chan eil moran, ach tha mi a' ionnsachadh...). Misschien was dit voor mij nog wel het meest verrassende en aangename aspect.
Die contacten hebben overigens niet tot al te veel foto's geleid, maar dit ligt vooral aan een innerlijke barricade bij mijzelf - ik vraag mensen niet makkelijk of ik foto's van ze mag maken. Van een aantal mensen heb ik na een gesprekje wat foto's gemaakt. Voor mij de eerste keer dat ik zo te werk ga, maar zeker iets om vaker te doen.

 


resultaat

wat cijfertjes

Ik heb ook het aantal keer geteld dat ik een lens gebruikt heb (vanaf de lichtbak teruggerekend, maar ik ben zeker van meer dan 90% van de opnames). De volgende percentages gaan uit van de 343 uiteindelijk ingeraamde beelden.

    Lenses           used       
40mm7,6%
50mm49,6%
90mm12,8%
150mm23,6%
250mm6,4%
conv0,6%
t.ringen0,6%

De 40mm zou ik uiteraard meer gebruikt hebben, als ik hem niet had laten vallen.


opmerkingen over de apparatuur


heb ik m'n doelen gehaald?

Ratagan panorama      Ratagan panorama      Ratagan panorama

PS Opvallend aan de onderwerpkeus dit jaar, is dat ik nu meer ook de vakantie zelf gedocumenteerd heb: campeerplekken, overtochten en vooral de jongens. Het zijn dan natuurlijk ook prachtjongens!


nieuwe doelen & strategiën

Nieuwe doelen


Hoe ga ik die bereiken?

Hieronder vind je m'n werk van zomer 2005, grofweg in chronologische volgorde:


Invermoriston: Loch NessDit artikel is geschreven door Wim van Velzen, © 2005.
Op- en aanmerkingen zijn welkom!

Deze en nog veel meer foto's zijn opgenomen in de verschillende portfolio's!
Het is ook mogelijk vergrotingen van deze foto's te bestellen of ze editoraal of commercieel te gebruiken.